Krig är den yttersta konsekvensen av motsättningar, och jag vill hävda att motsättningar som har lett till krig har varit påhittade. Rädslor och misstro väcker motsättningar som, om det får näring att öka och eskalera kan utmynna i krig. Detta såg vi hända i forna Jugoslavien. Människor som hade levt nära varandra och kunnat samlats trots olika folk, språk och kulturer, bröts samman och började kriga mot varandra.

Grunden handlade om en framväxande nationalism, det växte fram folkrörelser som byggde på rädslan för ”den andre” och i nationalismen ingår att hitta en gemensam kultur, en gemensam kulturell identitet som skiljer sig från andra. Nationaliströrelserna fokuserade på kulturella olikheter och förstärkte dem, de ökade dessa mellan folken, så de separerade sig från varandra. De fick allt fler anhängare, retoriken skruvades upp allt mer och det resulterade till slut i kriget på balkan.

Fortfarande lever såren kvar, fortfarande lever motsättningarna kvar. Från att ha levt som vänner, grannar, lekt och arbetat och umgåtts med varandra, så är det nu misstro, hat och djupa sår som inte är läkta.

I Sverige växer nationalismen, det växer en rörelse som bygger på ”etnisk lojalitet” till vita svenskar och som ser mångkultur som ett hot, som är motståndare till etniska minoriteter och stödet för deras rättigheter. Förnekelse av Förintelsen och överlevandes vittnesmål, hat mot judar och en idé om global judisk makt, är centralt för detta. De vill söndra Sverige genom att så misstro mellan svenskar, genom attacker på det som de formulerar som ”PK-eliten”, ”kulturetablissemanget”, ”vänstermedia”, där grupper som bejakar det goda, sakliga och respektfulla samtalet benämns ”demokratiterrorister”. De sprider uthängningar på hemsidor och med videoklipp med falsk information och krigisk retorik. Vi såg det hända och händer i USA, krig mellan traditionell media och ”nymedia”, vi ser det nu i Sverige.

Sociala forum på internet har blivit en krigsplats för att sprida hat, misstro och osämja och separera människor från varandra. Låt oss motverka detta genom respektfulla samtal, genom att säga ifrån hat och hot, genom att värna saklighet och ärlighet. Låt oss mötas och se varandra.

Jag tror på allas lika värde, jag tror på respekt för minoriteter och det mångkulturella samhället. Att det är dags att kliva ur växande filterbubblor av påhittade motsättningar och misstro, för att att ta varandra i hand, mötas och se varandra. Mångkultur är ett fredsprojekt.

Raphael Mabo