En av vår tids största europeiska filmkonstnärer har gått ur tiden och ett av de mest lyckosamma konstnärliga samarbetena har upphört. Vittorio Taviani, som gjorde filmer tillsammans med sin bror Paolo, har avlidit. Jag minns första gången jag såg ”Padre Padrone” och hur den grep tag i mig, denna fantastiska film byggd på en verklig berättelse om sonen till en fattig herde, men med stora drömmar och som blev författare och lärare i språk trots att hans far inte tillät att han gick i skolan. ”San Lorenzo natten” (La notte di San Lorenzo), ”Kaos” (Kaos), ”Good Morgon Babylon” (Good Morning Babilonia) och min personliga favorit mästerverket ”Solen även om natten” (Il sole anche di notte).

Italien, detta land som har givit så många fantastiska konstnärer, och bröderna Taviani fyllde här sin egen nisch. De var inte så varma eller relationsfokuserade som Ettore Scola kunde vara, de var inte så färgrika, burleska och absurda som Federico Fellini eller introverta, existensiella och intellektuella som Michelangelo Antonioni. De gjorde poetiska, episka filmer, som ofta berättar om människor med passion, drömmar, idéer, men också med misslyckanden, det var filmer om människor på resa i livet där nuet, dåtiden och framtiden kopplades ihop. Just cirkeltänkandet, att då och nu hör samman, var ett tydligt och återkommande tema hos Taviani. 

De gjorde aldrig några komedier, ändå fanns det humor med. Framförallt fanns ett allvar och en skönhet, en estetik och melankoli, en ton som var unik för dem. Inga stora kamerarörelser, inga stora effekter eller snabba klipp, inte en massa dialog, de litade på sina bilder och poetiska berättande och utforskande av människors känslor. Det var ofta långa, långsamma filmer där man åkte in i en särskild värld där mycket hände och skedde under ytan. Och de var inte främmande för mystiska eller metafysiska inslag. De utgick ofta från litterära förlagor, som de tolkade på sitt eget vis. 

Jag är tacksam för att de har visat upp sin värld.

Annonser