Storbritannien har efter 7 års väntan kunnat gripa Julian Assange för domstolstrots. Det var för 7 år sedan som han trotsade brittisk domstol som hade gett honom fotboja och uppmaning att rapportera till polis en gång om dagen, genom att fly till Ecuadors ambassad. Meningen var att han skulle vänta på att utlämnas till Sverige där han hade blivit anmäld för våldtäkt och sexuellt ofredande på två kvinnor.

Konspirationsteorier om falsk våldtäkt
Nu flödar Internet över av konspirationsteorier och försvar av Julian Assange, den kanske mest orealistiska som jag sett är att svenska staten skulle ha hittat på våldtäkten på uppdrag av USA. Och den är orealistisk därför att USA inte har något intresse av att Assange genomgår en utredning och rättsprocess i Sverige för anmälda sexualbrott, det intresse som USA har är att få Assange utlämnad till USA snarast möjligt. En process i Sverige skulle försena och förhindra USA, så det vore kontraproduktivt.

Men trots det orealistiska och kontraproduktiva i att USA skulle ha beställt en våldtäktsanklagelse av svenska staten, så fortsätter denna konspirationsteori att spridas på internet – vilket är djupt respektlöst mot de kvinnor som har anmält honom. Av respekt för dessa kvinnor så behöver utredningen slutföras och rättsprocessen genomföras hela vägen från start till mål, för att verkligen kunna fastslå huruvida Assange är skyldig eller oskyldig.

Nu kan Assange utlämnas till Sverige
Utredningen av Assange lades ner 2017 för att den svenska åklagaren inte såg någon möjlighet för Assange att komma till Sverige inom rimlig tid, eftersom han hade flytt till Ecuadors ambassad. Men nu är situationen annorlunda, nu är Assange häktad av brittisk polis och det innebär att han kan utlämnas till Sverige. Därför bör fallet återupptas, av respekt för de kvinnor som anmält honom.

Assange anklagas av USA för dataintrång
Låt oss titta på bakgrunden till varför USA vill ha Julian Assange: Assange spred genom WikiLeaks säkerhetsklassad information, som USA hävdar har tagits genom ett olagligt dataintrång i en säkerhetsklassad server som tillhör det amerikanska försvaret. USA hävdar att Assange har medverkat till att hacka in sig i deras datorer. Och om Assange verkligen har gjort detta, så har han frångått journalistiken och blivit en datahacker istället som stjäl säkerhetsklassat material, som han kan sälja till andra – t ex Ryssland.

Assange hävdar sin oskyldighet, att han endast har publicerat informationen och att han inte har medverkat till att skaffa fram den. Vad han verkligen har gjort eller inte gjort där, det har jag givetvis ingen aning om. Men jag anser att det hela bör utredas.

Respektera de kvinnor som anmält Assange
Men, vad USA gjort eller inte gjort mot USA är en helt annan historia, ett helt annat fall, än anmälan mot våldtäkt och sexuellt ofredande i Sverige. De har inte med varandra att göra, ändå kopplas de ihop av konspirationsteoretiker på internet. Detta är djupt orättvist mot de kvinnor som anmält honom.

Nu har jag ingen som helst aning om Assange är skyldig eller oskyldig till våldtäkt och sexuellt ofredande, det är helt enkelt inte min sak att avgöra det. Det är polisen som ska utreda, åklagare som åklagar och domstolen som dömer. Och jag anser att hela den processen bör genomföras. Därför bör utredningen återupptas och Assange utlämnas till Sverige. Om han är så oskyldig som han påstår, så borde det ligga i hans eget intresse att rättssystemet går till botten med detta.

Annonser